Recept voor vegetarische erwtensoep, gebaseerd op de Ommelander erwt
Benodigdheden voor 4 personen:
500 gram Spliterwten
100 gram Prei
150 gram Knolselderij
150 gram Wortel
150 gram Aardappel
1 Ui
1 Laurierblaadje
5 gram Selderij
5 gram Peterselie
3 blokjes Groentebouillonblokje
2 liter Water
Materialen
2 Kookpannen
Snijplank
Koksmes
Spatel
Schuimspaan
Bereidingswijze
1. Vul een pan met 2 liter water en voeg hierbij spliterwten, het laurierbaadje en 2 bouillonblokjes aan toe. Laat dit zachtjes koken en roer tussentijds. Schil in de tussentijd de knolselderij, aardappel en wortel. Snijd in kleine blokjes. Snijd de prei in ringen en was goed. Pel ook de ui en snijd fijn. Hak de selderij fijn.
2. Breng een pan aan de kook met water en een bouillonblokje. Kook hier de aardappel, knolselderij en wortel in en haal eruit als deze gaar zijn.
3. De spliterwten vallen na ongeveer twee tot drie uur koken uit elkaar en dit wordt steeds meer een groene soep. Dit duurt dus langer dan bij standaard spliterwten, maar je kunt de kookduur weer verkorten door de erwten van tevoren een nacht te laten weken in water.
4. Voeg nu de prei en het uitje toe en laat deze ongeveer een half uur mee koken. Voeg de laatste 2 minuten ook de gekookte groenten en gehakte selderij toe. Verwijder het laurierblad en serveer de soep.
